SECEM - Espeleologia

El SECEM organitza activitats d'espeleologia. En algunes d'aquestes sortides cal preveure allotjament, permisos, etc; per tant es pregarà que qui n'estigui interessat ens ho faci saber com més aviat millor.

Per a més informació contactar amb Secretaria.Travessia al Sistema de Garma Ciega-Sumide de Cellagua.

21/07/2023

El passat 12, 13 i 14 de juliol, 4 espeleòlegs de Manresa varen fer la travessia del Sistema Garma Ciega-Sumide de Cellagua a Cantàbria. Aquests varen ser el Lluís Roqueta, del SECEM del Centre Excursionista Montserrat, i el Josep Planes, Txema Torne i David Ribas, del EDES del Centre Excursionista de la Comarca de Bages. 

Van fer la travessia conjunta de les dues entitats, entrant per Garma Ciega baixant fins a -450 m. en la Sala de los Titanes i la sortida remuntant el riu i pous del Sumider de Cellagua.

Va entrar el primer a 2/4 de 10 per Garma i després de 9 hores 30 minuts sortia l'últim a les 19 hores per Cellagua. Aquesta travessia està muntada a raó de la celebració del Campament  internacional que des de fa dos anys realitzen la Fundació d'Espeleologia Càntabra (ESOCAN), que deixa instal·lades les dues cavitats i un bivac per 10 places a la Sala de Titanes.

Aquest complex pertany al Sistema del Mortillano el segon sistema subterrani més gran en extensió d'Espanya, (140 km. de recorregut) i el més fons del Alto Ason -930 m. al sifó de Garma Ciega. Les dues cavitats citades també es comuniquen amb el sistema al Mortero d'Astrana, Cuivo entre altres cavitats.